LIEF DAGBOEK

EEN PAGINA UIT HET DAGBOEK VAN PIETER VAN DE GRAAF

Lief dagboek,

Wat is gezond leven toch moeilijk! Zoals je weet, eet ik elke dag twee stukken fruit, let ik op mijn voeding, sport ik regelmatig en rook ik niet. Maar ja, een glas rode wijn met een stukje oude kaas vind ik heerlijk. En soms kan ik een lekkere kroket in ons bedrijfsrestaurant niet weerstaan. Dit voelt soms dubbel, vooral omdat ik opdrachtgevers bij AAFM vaak adviseer een vitaliteitsplan op te stellen. Vitaliteit is namelijk niet alleen de verantwoordelijkheid van de medewerker, maar ook van het facilitair management, de directie en HR. Het opstellen van zo’n plan is echter een hele klus, want vitaliteit gaat verder dan alleen eten en drinken op de werkplek.

Wanneer is iemand eigenlijk gezond genoeg? Zoals je weet, lief dagboek, ben ik de veertig gepasseerd. Vier jaar geleden besloot ik af te vallen en verloor ik dertig kilo door gezonder te eten en meer te bewegen. Maar ik weeg nog steeds honderd kilo. Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum heb ik nog steeds overgewicht en moet ik nog ongeveer vijftien kilo afvallen. Maar lukt me dat nog? Na je veertigste wordt het moeilijker om op gewicht te blijven, je lichaam verandert. De risico’s van overgewicht zijn echter geen goed alternatief. Tijd voor (nog meer) actie dus!

Ik heb, zonder dat jij het wist, lief dagboek, navraag gedaan bij mensen die dagelijks met gezondheid en voeding bezig zijn. Dit is wat zij zeiden:

Rik van der Schaft, Chef-kok bij Van der Schaft Culinair, zei: “Hé Pieter, ook ik heb niet het ideale gewicht volgens de richtlijnen. Ook ik sport veel en eet gevarieerd, wat ik erg belangrijk vind. De stress van lijnen is ook niet ideaal! Ik voel me goed en ben nooit ziek. Weet wat je eet, zonder al te veel toevoegingen. Eet vooral puur, vers, duurzaam en gevarieerd!”

Petra Ligtvoet, voedingskundige bij Albron, zei: “Het is goed om je gewicht te vergelijken met de richtlijnen, Pieter. Als je daarnaar kijkt, zou er inderdaad actie nodig zijn. Maar combineer die richtlijn altijd met je persoonlijke situatie. Snel afvallen en daarna weer terugvallen werkt niet. Kijk regelmatig kritisch naar je voeding en beweging; wat kan beter? Misschien wat vaker naar een collega toelopen op kantoor? Of iets meer groenten en minder vlees in dat heerlijke eenpansgerecht?”

Revalidatiearts Elsbeth Spakman zei: “Het is waar dat overgewicht risico’s meebrengt, maar het is te kort door de bocht om alleen naar het gewicht te kijken en niet naar de persoon erachter. Iemands levensstijl is minstens zo belangrijk. Dunne mensen bewegen niet altijd voldoende of eten gezonder dan dikke mensen. Uit onderzoek van het Amerikaanse Center for Disease Control en het National Cancer Institute blijkt dat mensen met licht overgewicht (BMI tussen 25 en 30) 6% minder kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Bij een BMI boven de 35 stijgt de kans op vroegtijdig overlijden met 29%. De redenen zijn:

  1. Mensen met overgewicht staan vaker onder controle van de dokter
  2. Een beetje lichaamsvet heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten
  3. Reserveren is onder bepaalde omstandigheden voordelig.

Wat ik als arts minstens zo belangrijk vind, is geestelijke gezondheid. Van continu diëten word je waarschijnlijk niet gelukkiger. Belangrijker is mensen bewust te maken van een gezond leef- en eetpatroon, ook als dit niet tot gewichtsverlies leidt.”

Nou, lief dagboek, dit had ik niet verwacht! Ik ben dus gezond genoeg, want ik voel me goed. Oké, ik ben aan de zware kant en zou nog verder kunnen afvallen. Misschien moet ik dat ook doen, maar dan wel geleidelijk en op een manier die goed voelt. Laten we proberen volgend jaar rond deze tijd vijf kilo minder te wegen. Maar waar zijn de richtlijnen van het voedingscentrum eigenlijk op gebaseerd? Dat moet ik nog eens uitzoeken. Nu ga ik sporten!

Tot later!

Koffie doen?

Benieuwd naar onze visie op jouw vraagstuk? Neem gerust contact met ons op voor een kennismaking. De koffie of thee staan altijd klaar.

Wat anderen zeggen over The Food Office

Dankzij de verfrissende kijk van The Food Office is een verrassend concept ontstaan dat elke gast een passende ervaring biedt.”

Arrange Integrated/HEYDAY