Door: Pieter van de Graaf
Herinner je de campagne ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ uit 1991? Toen was duurzaamheid een trend, geen uitgangspunt. Bijna dertig jaar later is die boodschap nog steeds actueel.
Ik adviseer vaak bedrijven bij hun aanbesteding van eten en drinken. Duurzaamheid staat altijd op de agenda, want catering en vending springen in het oog. De vraag is altijd: hoe duurzaam wil je zijn en wat is dit je waard? Niet alleen financieel, maar ook kwalitatief en persoonlijk. Maken we zelf maximaal gebruik van de mogelijkheden binnen onze invloedssfeer, of schuiven we te veel verantwoordelijkheid naar de leverancier? Ik vermoed het laatste.
Hoewel de markt voor duurzaam eten en drinken nog steeds uitdagingen kent, zijn er al veel oplossingen: minder vlees aanbieden, krekelburgers, reststromen verwerken tot nieuwe producten, en herbruikbare koffiebekers. Strategisch zijn er ook mogelijkheden: koffieautomaten economisch en technisch afschrijven over tien jaar, of overstappen naar pay-per-use automaten.
Koffiedrab inzamelen en croutons maken van oud brood zijn niet meer spannend. We vragen de markt om nieuwe oplossingen, maar benutten we de bestaande mogelijkheden volledig? Welke rol speelt het facilitair bedrijf hierbij? En welke rol spelen wij zelf?
Waarom kiezen we niet voor een ‘meatless’ bedrijfsrestaurant in plaats van een ‘meatless Monday’? En waarom vervangen we koffieautomaten pas als ze echt kapot zijn, zelfs als de koffie na een paar jaar minder wordt? Of richten we de keuken van het nieuwe bedrijfsrestaurant in met alleen gebruikte apparatuur? Belangrijke vragen om te stellen voordat je keuzes maakt, zelfs als het veel van ons vraagt.
Soms moeten we uit onze comfortzone stappen en flexibele contracten of nieuwe apparatuur opgeven. En af en toe is het nodig om binnen onze organisatie tegen heilige huisjes aan te schoppen en niet de makkelijkste weg te kiezen. We moeten ook zelf bijdragen, door bijvoorbeeld eens voor die vegetarische salade te kiezen. Een beter milieu begint echt bij jezelf.
Eerlijk is eerlijk, ik ben geen haar beter dan de rest: ook ik heb een barbecue in de tuin en kies niet altijd voor de meest duurzame optie. Maar ik ga het proberen! Niet wachten tot het laatste moment, maar nu al vaker kiezen voor duurzame opties. Ook als dat betekent dat ik soms tegen een heilig huisje moet schoppen. Je bent gewaarschuwd.
Benieuwd naar onze visie op jouw vraagstuk? Neem gerust contact met ons op voor een kennismaking. De koffie of thee staan altijd klaar.
We kregen van The Food Office een inhoudelijk sterk verhaal en een advies dat ons echt heeft geholpen.”