Zoektocht naar nieuwe visie op voeding
Aan de rand van Baarn staat een prachtige boerderijwinkel. In de voormalige koeienstal is een ruime selectie biologische en streekgebonden producten te verkrijgen. Het vlees dat de boerderij verkoopt is afkomstig van eigen koeien die met oog voor de toekomst en bovenal met respect voor natuur en leefomgeving zijn gefokt.
Met enige regelmaat bezoek ik deze winkel: je vindt hier namelijk producten zoals de natuur deze zo bedoeld heeft. De winkel heeft één nadeel, het is er niet goedkoop. De verleiding is dan ook groot om het grootste deel van de wekelijkse boodschappen te doen bij de plaatselijke supermarkt.
WAAROM IS GOEDE VOEDING ZO DUUR?
Hoe komt het dat goede voeding zo duur is? Of ligt het genuanceerder, is het eten dat wij kopen te goedkoop? Een vraag die mij na mijn laatste bezoek aan deze boerderijwinkel bezig hield.
"Ons voedsel is ongezond, komt van veel te ver en vernietigt het milieu."
Enige tijd geleden plaatste de Volkskrant een artikel van Carlijne Vos met als titel “We moeten van onze verslaving aan goedkoop voedsel af”. Een interessant artikel dat mijn vraag in perspectief zet en zeker de moeite waard is om te lezen. In het artikel komt Olivier De Schutter, voormalig VN-rapporteur over voedsel, aan het woord. “Ons voedsel is ongezond, komt van veel te ver en vernietigt het milieu. Door de hele voedselketen worden mensen uitgebuit om de winst voor grote voedselmultinationals te maximaliseren en de prijs voor de consument zo laag mogelijk te houden”.
Niet zo’n heel vreemde vraag van mij dus… Maar wat is de oplossing en hoe kunnen facilitair professionals binnen de werk- en zorgomgeving hier aan bijdragen? Want dit probleem lijkt niet zo heel snel opgelost. Het vraagt mijn inziens om een compleet nieuwe visie op onze voeding. En zoals zo vaak gaat het ook hier om keuzes maken en kleine stapjes nemen die bijdragen aan de oplossing voor dit probleem. Anderzijds mogen deze stapjes niet te klein zijn, daar is het probleem te groot voor. Ik draag daar graag aan bij!
WIE GAAT DE UITDAGING AAN?
Welk bedrijf of welke zorgorganisatie gaat de uitdaging aan om samen met The Food Office een visie te ontwikkelen op de verstrekking van het eten en drinken aan haar werknemers of patiënten. Een visie die model staat voor de (mogelijke) oplossing voor het probleem zoals door De Schutter geschetst. Samen onderzoeken wij de best practices die er al in de markt te vinden zijn en samen brengen wij deze niet één, maar twee stappen verder. Wie doet er mee?