Click here for English English
The Food Office

Weg met de kroket!

Over gezonde voeding wordt veel meer geschreven dan dat er daadwerkelijk iets aan wordt gedaan. Recentelijk las ik in een nieuwsbericht dat 'de aandacht voor goede en gezonde voeding steeds groter wordt'. Klopt, maar wie neemt er nu eindelijk eens verantwoordelijkheid? Zodra de kroket dreigt te worden verbannen uit de bedrijfskantine, blijkt er altijd wel een smoes te zijn om de frituur toch te behouden.

Tijdens mijn laatste bezoek aan de kindertandarts kreeg ik er behoorlijk van langs: “U moet uw zoon minder snoep laten eten, dat is niet goed voor zijn gebit.” Zo, die kwam binnen. Niet mijn zoon werd verantwoordelijk gehouden voor zijn snoepverslaving, maar ik. En terecht! Zo lang ik mijn zoon van vijf jaar oud niet verhinder te snoepen dan zal hij er niet mee ophouden. Met alle gevolgen van dien.

Vitale medewerkers

Als specialist eten en drinken word ik regelmatig gevraagd mee te denken over de wijze waarop gezonde voeding geïntegreerd kan worden in het bedrijfsrestaurant. Dat is natuurlijk een logische vraag. Gezonde voeding is beter voor de mens dan ongezonde voeding. Zo zijn vitale medewerkers minder vaak ziek en reduceert het ziekteverzuim. Dit bespaart organisaties veel geld. Gezonde medewerkers voelen zich fitter én zijn productiever. Een open deur, maar diverse studies en onderzoeksprogramma’s tonen dit ook aan, zoals het ‘Vitaal in Praktijk’ –programma van het VU Medisch Centrum en TNO.

Stoppen met frituren

Bedrijven willen steeds vaker dat hun werknemers gezond eten. Maar hoe serieus is die wens? Om daar achter te komen, stel ik nog wel eens voor om te stoppen met frituren. Begrijp mij goed, ik ben niet tegen de frituur, maar het is wel het toonbeeld van ongezond eten. Zodra ik dit voorstel, gebeurt er vaak iets geks; de frituur moet vanwege één of ander vaag argument blijven, men wil de medewerker zijn of haar kroketje niet afnemen, of mijn opdrachtgever is bang voor een nieuw op te richten projectgroep ‘Red de Kroket’. Dit laatste is overigens echt gebeurd…

En dat vind ik dus merkwaardig. Dat veel organisaties, als de discussie over gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant feitelijk nog moet beginnen, al terugkrabbelen. Dan vliegen opeens woorden als ‘verleiden’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ over tafel. Gezond eten onder het dak van de werkgever is echter geen eigen verantwoordelijkheid! Wie heeft dat bedacht?

Niet verleiden, maar verhinderen

Gezonde voeding zorgt voor effectievere medewerkers. Vreemd toch dat een bedrijf daar geen verantwoordelijkheid in neemt? Waarom zoeken naar een middenweg? Ik geloof daar niet in. Voor de medewerkers die snappen dat gezond eten goed voor hen is, hoef je niet te zorgen, die redden zich wel. Juist diegenen die niet gezond eten moet je niet willen verleiden, maar verhinderen. Het is zo simpel als het klinkt. En het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om dat te doen, zeker onder zijn dak.

Net zoals de tandarts dit vindt, moet ook ik mijn zoon minder laten snoepen.

Vorig blog Blog overzicht Volgend blog