Click here for English English
The Food Office

Vier de dag van de liefde ook met jouw opdrachtgever of leverancier!

Blog Pieter van de Graaf

Valentijnsdag: de dag van de geliefden en de dag om je partner in het zonnetje te zetten. Wij, de Van de Graafjes, zijn hier niet zo goed in: ieder jaar vliegen de goede intenties om samen iets leuks te doen ons om de oren. Om Valentijnsdag vervolgens met stille trom voorbij te laten gaan.

Maar daar is verandering in gekomen! Voor ons gezin is namelijk een nieuwe fase aangebroken: onze oudste zoon heeft een vriendin. Helemaal leuk. Ze zijn lief voor elkaar en een treinreis van 1,5 uur (enkele reis) weerhoudt hen er niet van elkaar ieder weekend te zien. Onlangs kregen wij het vriendelijke verzoek om in het weekend van Valentijn niet thuis te zijn: er moest samen gekookt en samen gegeten worden. En bovenal tijd voor elkaar worden genomen.

Toen ons dit verzoek werd gedaan, keken mijn vrouw en ik elkaar enigszins meewarig aan… Voor de goede orde, ons huwelijk is niet saai. Allesbehalve. Wij hebben het heel erg leuk samen. Maar soms neem je de liefde voor… lief.

Contractmanagement is net een huwelijk

Voor een groot aantal van onze opdrachtgevers verzorgen wij het contractmanagement. De relatie tussen opdrachtgever en leverancier vergelijk ik wel eens met een huwelijk: vaak nemen opdrachtgever en leverancier elkaar na verloop van tijd voor lief. Na de eerste verliefdheid – ‘want wat deed de leverancier ons toch een goed voorstel’ en ‘wat waren wij het eerste jaar blij met onze samenwerking’ – treedt er een bepaalde gewenning op. Opdrachtgever en leverancier denken elkaar te kennen en er is weinig tijd voor een écht goed gesprek. Want praten doen we op gezette tijden, conform een vooraf afgesproken communicatiematrix.

Mijn vrouw ziet mij al aankomen… met de mededeling dat ons tactisch overleg pas de daarop volgende week gepland is en dat ze haar vraag en of opmerking beter tot die tijd kan bewaren… Maar waarom doen we dit dikwijls wel met onze opdrachtgever of leverancier?

Een lang én gelukkig leven

Deze week heb ik op Google ‘succesfactoren goed huwelijk’ ingetypt en kwam ik een aantal hele goede tips tegen. Heel graag deel ik een aantal van deze tips met je en maak ik een vergelijk met de relatie tussen een opdrachtgever en leverancier. Deze tips komen overigens uit het boek ‘Lang + Gelukkig’ van Paulien Timmer. In dit boek doen stellen die meer dan 40 jaar samen zijn hun geheimen uit de doeken. Deze vergelijking geeft mijn inziens een mooi beeld van hoe de relatie tussen een opdrachtgever en leverancier kan zijn.

Lees mee en bedenk in hoeverre de relatie met jouw opdrachtgever of leverancier voldoet aan deze succesfactoren.

Tip 1. Neem jezelf niet zo serieus

Wij nemen onszelf te vaak, te serieus. Volgens de stellen die in het boek aan het woord komen, is humor het geheime wapen van een goede relatie. Dus lekker vaak lachen, ook als de samenwerking op sommige vlakken even niet zo lekker loopt!

Tip 2. Zet de ander op één

Oké, ook wat ongemakkelijk. Hoe vaak zet jij je opdrachtgever of leverancier écht op één? Als de ander je nodig heeft, laat je alles vallen en ben je er volledig voor de ander.

Tip 3. Als je je ergert aan iemand, begrijp je diegene niet goed genoeg

Als je weet waarom jouw opdrachtgever of leverancier doet wat hij doet of zegt, dan weet je waarom hij of zij dat doet: dit helpt je zeer waarschijnlijk je ergernis weg te nemen.

Tip 4. Verwachtingen staan in de weg van echte liefde

‘Als het niet is wat je had verwacht, waarom kijk je dan niet wat het kan worden?’

Tip 5. Blijf praten over echte dingen

Ga er niet van uit dat je de ander kent. Mensen veranderen, dus blijf elkaar leren kennen.

Tip 6. ‘Dank je’ zeggen is een magic trick

Waardering en bewondering hebben voor je partner (én dit uitspreken!) heeft een grote impact op je samenwerking. Je focust je op de positieve kant en neemt niets voor lief.

Ik ben erg blij met de bovenstaande tips, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Want wat betreft dit laatste, wat zou er gebeuren als we deze tips toepassen in de relatie opdrachtgever en leverancier?

In haar onderzoek laat Paulien Timmer zien dat gezonde stellen gezonder zijn… En wat betreft deze tips op mijn persoonlijk vlak? Ik ga binnenkort – sinds lange tijd – weer eens gezellig met mijn vrouw naar de film. De liefde vieren, samen even lekker lachen en na afloop goed en gezellig bijpraten!

Vorig blog Blog overzicht Volgend blog