Click here for English English
The Food Office

Stop met het verleiden

Regelmatig verschijnen er wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van voeding. Ik lees ze met wisselende interesse. Laatst berichtte de website Nu.nl over een onderzoek met een verontrustende titel: 'Radicaal ander eetpatroon nodig om de wereld te redden'. Oud nieuws wat mij betreft. Dit weten wij al lang. Een specifieke zin in dit bericht trok echter mijn aandacht.

MEER SLACHTOFFERS DOOR ONGEZONDE EETPATROON
De onderzoekers stellen namelijk ‘dat een ongezond eetpatroon momenteel meer slachtoffers eist dan onveilig vrijen, alcohol- en drugsgebruik en roken bij elkaar’. Dat zijn er heel veel. Laat deze conclusie eens rustig op je inwerken… meer slachtoffers door ongezond eten dan door onveilig vrijen én alcohol- en drugsgebruik én roken. De Volkskrant weet ons te vertellen dat dit ongeveer 11 miljoen slachtoffers per jaar zijn. De commissie die het onderzoek heeft uitgevoerd stelt dat de overheid de voorwaarden moet scheppen voor de transitie naar een gezond en houdbaar voedingssysteem. Het bericht op Nu.nl sluit evenwel af met de troosteloze verwachting dat ‘de kans dat de politiek hier iets mee gaat doen, klein lijkt’.

"Ik denk dat we er niet aan zullen ontkomen dat de politiek gas bij geeft.
En flink ook!"

SPORTEN VERPLICHT VOOR KINDEREN?
Dat zou raar zijn. Niet zozeer de verwachting is raar (want ook ik vrees te weinig bemoeienis van de overheid), maar des te meer het feit dat de overheid haar verantwoordelijk niet zou nemen om deze voorwaarden te scheppen.
Hoeveel moeite en energie steekt zij immers niet in het voorkomen van onveilige seks, het verbannen van alcohol en tabak en het verbieden van drugs? De overheid moet nu optreden! Op de school van mijn kinderen vond laatst een debat plaats met als één van de onderwerpen: ‘Moet de overheid sporten voor kinderen bij wet verplichten’. Geweldig! De jeugd is klaar voor een gezonde discussie.

HULP VAN DE OVERHEID
Een aantal jaar geleden schreef ik mijn blog ‘Weg met de kroket!’, waarin ik mij hard maakte voor het feit dat de werkgever verantwoordelijkheid moeten nemen voor hetgeen zijn medewerkers in zijn bedrijfsrestaurant eten. Niet door verleiden maar door ongezonde producten te ontmoedigen of, beter nog, te verbannen. In de afgelopen jaren is er het nodige veranderd: in veel bedrijfsrestaurants wordt goede en gezonde voeding aangeboden en veel cateraars laten zich van hun beste kant zien. Er is echter nog een lange weg te gaan. Hoe wij ons doel bereiken?  Ik denk dat we er niet aan zullen ontkomen dat de politiek gas bij geeft. En flink ook!

Vorig blog Blog overzicht Volgend blog