Click here for English English
The Food Office

Meelwormkroket in het bedrijfsrestaurant: goed idee?

Begin mei stemden de EU-landen in met een voorstel van de Europese Commissie om meelwormen toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen. Wat betekent dit voor de bedrijfscatering? Kunnen medewerkers binnenkort een meelwormenkroket of -nasi op de menukaart van het bedrijfsrestaurant verwachten? En is dit voor cateraars ook aantrekkelijk, oftewel winstgevend?

Facto vroeg twee catering-experts om hun visie op meelworm-consumptie te geven. Camiel Mulders, assortimentsmanager bij Appèl en Tessa Riesmeijer- Van der Kamp, projectadviseur bij The Food Office, leggen uit wat zij verwachten nu de meelworm op het menu gezet mag worden.

‘Geen hardloper in de bedrijfscatering’

De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar hij wordt ook in poedervorm gebruikt als ingrediënt in koekjes of pasta.

Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan dienen als vleesvervanger. Met het oog op een duurzame toekomst lijkt dat een ideale oplossing, omdat het minder vraagt van het milieu. Maar in tegenstelling tot andere werelddelen worden in Europa nauwelijks insecten gegeten.

Zowel Mulders als Riesmeijer zien dat in de nabije toekomst niet veranderen. “We verwachten niet dat een meelwormkroket of -burger op korte termijn een hardloper zal worden in de bedrijfscatering. Insecten eten is voorlopig nog niet algemeen geaccepteerd en zal daarom nog niet bij ons in de restaurants verschijnen als gerecht. Ook zijn de prijzen van insecten en producten met insecten nog relatief hoog”, aldus Mulders.

De manier van communiceren

Riesmeijer vergelijkt het met een trend van een aantal jaar geleden toen veel gewerkt werd met ‘aparte’ vleesvervangers, zoals de zeewierburger en de krekelburger. “Dit werd door de gasten vaak nieuwsgierig en soms wat lacherig ontvangen; ‘Wie durft hem te bestellen?’. Toen deze ‘challenges’ eenmaal waren gevoerd, nam de interesse in deze insectengerechten af.”

“Ik denk dat deze wetswijziging hier – zeker op de korte termijn – geen verandering in brengt. Het eten van insecten is simpelweg voor velen van ons ‘te spannend’. Misschien helpt het bij de acceptatie van het eten van insecten als dit minder zichtbaar is en zit het hem er dus in of je het wel of niet communiceert richting de gasten.”

Minder duurzaam dan plantaardige alternatieven

Maar wegen de duurzame voordelen dan niet op tegen het ‘spannende’ aspect van insecten eten? Riesmeijer legt immers uit dat het aanbieden van insecten helpt de uitstoot van restaurants flink te reduceren. “Zo zorgt een kilo rundvlees bijvoorbeeld voor 100 keer zo veel CO2-uitstoot als één kilo insecten. Een groot verschil dus!”

Zo zorgt een kilo rundvlees voor 100 keer zo veel Co2 uitstoot als één kilo insecten

Echter zijn plantaardige alternatieven nog milieuvriendelijker dan insecten, licht Riesmeijer verder toe: “De eiwittransitie en de focus daarop binnen cateringcontracten, díe zal blijven en wordt alleen maar groter. Deze transitie maakt een zichtbare impact op de reductie van CO2-uitstoot. Plantaardige producten zorgen namelijk, óók in vergelijking met insecten, nog steeds voor de minste CO2-uitstoot en ze zien er ook nog eens smakelijk uit…”

Kansen op de langere termijn?

Mulders merkt wel positieve reacties onder jongeren als ze tijdens tastings op scholen insecten geserveerd krijgen. “Omdat we met Markies als scholencateraar onze jongste gasten constant willen uitdagen en prikkelen zetten we insecten in als Brain Boosters. Met de start van het nieuwe schooljaar kunnen zij deze weer verwachten. Op vorige edities hiervan werd enorm enthousiast gereageerd!”

Vorig blog Blog overzicht Volgend blog