Click here for English English
The Food Office

Is het eten van insecten de toekomst?

Het kabinet stelt dat Nederlanders meer insecten, wier en peulvruchten zouden moeten eten. Het zit namelijk boordevol gezonde en duurzame bronnen van eiwit. In Europa gruwelen we echter nog vaak bij de gedachte aan het eten van sprinkhanen en meelwormen, terwijl ze in Azië al jaar en dag onderdeel uitmaken van het menu. Ik kreeg onlangs de kans om een klas van tienjarigen over te halen om meelwormen te eten.

Regelmatig vertellen ouders en grootouders in de klas van mijn zoon over hun werk of hobby. Ik mocht daarbij, aldus mijn zoon, niet achterblijven. Samen bedachten we het script van mijn presentatie. De rode draad van mijn verhaal werd ‘het eten van de toekomst’. Ik stelde mijn zoon voor om de les te eindigen met het eten van koekjes, gemaakt van meelwormen. Verbaasd keek hij mij aan.

Die verbazing is te begrijpen

In Europa zijn we nog niet zo ver, maar insecten zijn een duurzame vervanger voor vlees. Het ‘vlees van de toekomst’ dus. Diverse studies wijzen uit dat de kweek van insecten beter is voor het milieu, dan de productie van vlees. Zo beschreef Dennis Oonincx in het blad PLoS ONE zijn onderzoek naar de productieketen van meelwormen. Het onderzoek wees onomstotelijk uit dat het milieu erbij gebaat is, wanneer we meelwormen als vreesvervanger inzetten. De Verenigde Naties gaat in een 200 pagina’s tellend rapport echter nog een stap verder, en stellen dat het eten van insecten niet alleen bijdraagt aan het behoud van onze planeet, maar ook dat het de oplossing is voor honger en ondervoeding.

Den Haag vindt dat er aanpassingen van de voedselproductie en -consumptie nodig zijn om ook in de toekomst voldoende, duurzaam én gezond voedsel te kunnen garanderen.

Hoewel de rapporten het bewijzen, wil het helaas nog niet zo vlotten met het eten van insecten. Dit getuigt ook de reactie van mijn vrouw op mijn voorstel om de les te eindigen met het eten van meelwormen. “Leuk idee hoor, maar dat eten die kids nooit,” was haar mening. Toch ging ik de uitdaging aan, en nam de meelworm-koekjes mee naar de school van mijn zoon.

‘Wat heb je mijn kind laten eten?’

De reacties op het schoolplein na mijn les waren dan ook in lijn met de huidige verkoopcijfers van insectenburgers. Van ‘Klopt het wat mijn kind zegt’ tot ‘Wat heb je mijn kind nu toch laten eten?’. Wij Europeanen associëren insecten dus simpelweg als ‘vies’. Wat is het toch dat wij geen insecten willen eten? In Aziatische landen staan insecten al sinds jaar en dag op het menu. In Europa wil het echter nog niet echt vlotten, ondanks het feit dat velen van ons er echt wel van overtuigd zijn dat de huidige vleesproductie op de lange termijn niet houdbaar is.

De ouders, die mij op het schoolplein aanspraken, wisten echter niet dat zich een wonder had voorgedaan: het wonder van de meelwormen. De kinderen hebben ons die ochtend nog maar weer eens bewezen dat zij de toekomst hebben: op slechts één kind na heeft ieder kind zich de koekjes met meelwormen laten smaken. Wij zijn dus degenen die de huidige manier van consumeren in stand houden. Laten wij daar eens iets aan doe: ik voorzie u graag van een aantal adressen waar u de heerlijkste insecten kunt kopen!

Vorig blog Blog overzicht Volgend blog